Fietstocht door de groene heuvels van het Hageland

Fietstocht door de groene heuvels van het Hageland

Het Hageland is Toscane niet. En gelukkig maar. Het Kasteel van Horst, de Vlooybergtorgtoren en de Moedermeule, deze unieke bezienswaardigheden liggen op fietsafstand van elkaar. En met de juiste lichtinval en een goede fles rosé in je fietstas waan je je evengoed in Toscane of de Provence. 

Een dagtrip door de heuvels van het Hageland. Met de fiets, te voet of met de auto. Alles kan. Al raad ik, bij goed weer, zeker de fiets aan. In dit geval mag je je aan een fietstocht van dertig kilometer verwachten. Helm op, picknickmand gevuld en hop, de baan op. 

Thuisbasis van de Rode Ridder

We starten onze fietstocht door het Hageland bij het Kasteel van Horst, een waterburcht in de groene vallei van de Winge. Thuisbasis van de Rode Ridder, als we Willy Vandersteen mogen geloven. Thuisbasis van de Roze Ridder, als we de scenaristen van Buiten de Zone mogen geloven. 

Aan het Kasteel van Horst vertrekken verscheidene wandelroutes. Door het bos, langs uitgestrekte akkers of naar de Galgenkapel wat verderop. Wie met kinderen eropuit trekt, vindt in de buurt van het oude wagenhuis informatie over kindvriendelijke wandelingen. 

Rammelende buikjes

Onderweg een klein hongertje gekregen? We zouden het toeval kunnen noemen, maar weten beter. Tijdens je fietstocht passeer je De Gempemolen. Naast een beschermd monument, is het een brasserie waar je heerlijk kunt eten. Met een terras, een fietsenparking en een fietsbandenautomaat is dit de ideale plek om even te pauzeren. Of het eten er lekker is? Wel, De Gempemolen wordt uitgebaat door Hans Meus. En je weet, 1 + 1 = lekker eten.

Voorzichtig op de boan hé

De Vlooybergtoren is niet ver meer. Langs eindeloze akkers en grazende koeien, beland je voor je het weet in Tielt-Winge. En net zoals Brussel het Atomium en Parijs de Eifeltoren hebben, heeft Tielt-Winge de Vlooybergtoren. We moeten daar niet flauw over doen, een vreemd kunstwerk dat bekend werd dankzij de heren van plezier van de Callboys. Naast het zinnetje ‘voorzichtig op de boan hé’ werd ook de roestkleurige hemeltrap op slag bekend. Wie de 55 treden richting hemel neemt, krijgt een prachtig zicht op het glooiend landschap. Zonnig weer? Dan kun je de koeltorens in Vilvoorde en de terrils van de Limburgse steenkoolmijnen spotten.

fietstocht door het hageland, vlooybergtoren

Wil je in de buurt van de Vlooybergtoren parkeren? Laat je auto achter aan het toeristisch infocentrum Huize Hageland. Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge.

Tegenwoordig moet je hoerenchance hebben om er een callboy tegen het lijf te lopen, maar aan fietsers, wandelaars en ruiters geen gebrek. De Vlooybertoren is met z’n picknicktafels de ideale rustplaats voor wandelaars en fietsers. Aan Huize Hageland ligt een grote paddenstoel, inclusief witte stippen. Ideaal voor kinderen die nog even willen dollen en de benen willen strekken.

Stevige fietstocht richting Gelrode

Om naar de Moedermeule te gaan, moeten we even ferm trappen. Een fietstocht in het Hageland betekent immers omhoog en omlaag. Ahja. Op acht kilometer van de Vlooybergtoren ligt een prachtige graanmolen. Waar je, als je geluk hebt of er langs gaat op de eerst of de derde zondag van de maand, je eigen meel kunt laten malen.

Wil je de Moedermeule met de auto bezoeken? Stal hem dan aan de graanmolen. Hondsheuvel 3, 3200 Gelrode.

De Moedermeule ligt tussen de Eikelberg en de Wijngaardberg. Op de Wijngaardberg kun je tijdens het fruitseizoen langs de appel- en perenbomen wandelen. De IJzerzandsteenwandeling is een aanrader voor korte en lange benen. Fiets parkeren en gaan met die banaan. Achteraf kun je de calorieën die je er netjes afwandelde, terug binnenspelen met een heerlijke pannenkoek in de afspanning van de Moedermeule.

Het is een stevige fietstocht door het Hageland. Maar onderweg passeer je zoveel mooie natuur en knappe architectuur dat je snel vergeet dat de kilometers in je kuiten kruipen.

Fiets je mee?

Goesting om gezwind de groene heuvels van het Hageland te ontdekken? Hieronder lijst ik de route van de fietsknooppunten op die ik volgde. De tocht begint aan het Kasteel van Horst (65), passeert langs de Vlooybergtoren (27) en eindigt aan de Moedermeule (62 – 63) in Gelrode.

Tips voor Dagtrippers

  • Parking: gratis aan het Kasteel van Horst, de Vlooybergtoren en de Moedermeule
  • Toilet: in Het Wagenhuis van het Kasteel van Horst, in brasserie de Gempemolen, in de Moedermeule (gratis voor klanten)
  • Eten: Het Wagenhuis in Holsbeek, de Gempemolen in Tielt-Winge, De Moedermeule in Aarschot
  • Hoeveel kost deze dagtrip? Gratis

Deze Dagtrip combineer je met:

Laat een reactie achter