Ter land, ter zee en tussen de boomtoppen in Limburg

Ter land, ter zee en tussen de boomtoppen in Limburg

Zeker, zeker, ik ben een kind van het Hageland. Een meisje met een stadstuin. Maar mijn vader is een rasechte Limburger, geboren en getogen in Bree. Mijn grootmoeder woont er nog steeds en op een luttele 25 kilometer van haar plattelandstuin, fiets je door de bomen.

In Lommel, in natuurgebied van het Pijnven in Bosland, fiets, wandel of jog je sinds juni 2019 tussen de boomtoppen. Het boomtoppenparcours is 700 meter lang en je fietst bijna letterlijk met je hoofd in de wolken omdat het parcours tien meter hoog door de boomtoppen slingert.

Je fietst door de naaldbomen die in de jaren zeventig werden aangeplant zodat de mijnwerkers mijnhout konden produceren. Eind jaren 90 sloten de Limburgse steenkoolmijnen sloten hun deuren, maar de bomen bleven gespaard. Het Limburgs bosbeheer-plan zorgt er nu voor dat de kleine inheemse bomen in de onderste laag van het bos meer plaats en licht krijgen om te groeien. De bomen die alsnog gekapt werden, kregen een tweede leven in het paviljoen aan de toegang van Fietsen door de Bomen. In dat paviljoen kun je terecht voor meer informatie over Bosland of om even tot rust te komen.

Wie met z’n hoofd in de wolken in, droomt er misschien wel van om te lopen over water. Zo’n vaart loopt het nog niet in Limburg, maar op zo’n dertig kilometer van het zwevende fietspad kun je fietsen door het water. Ideaal voor uitslovers of mensen met een elektrische fiets. Geen fiets bij? Je wandelt of jogt even gemakkelijk door het water, zonder nat te worden. Wie geluk heeft, spot tijdens zijn dagtrip een everzwijn of twee.

Laat een reactie achter