Fietsen over de mainstage van Rock Werchter

Fietsen over de mainstage van Rock Werchter

Vierentwintig jaar lang vertoefde ik in de achtertuin van Rock Werchter. Rotselaar was mijn hometown. Omdat mijn ouders er nog wonen en mijn ouderlijk huis er een plek onder de zon heeft, zal dat dorp altijd mijn thuis blijven. Naast heerlijke wijn, een niet zo onbekend festival en een gezellig meer, heeft Rotselaar nog veel te bieden. Te voet of met de fiets, met deze tips geeft het dorp haar geheimen prijs.

Jezus is my homeboy

Het hoogste punt van Rotselaar bevindt zich in Wezemaal, één van de drie deelgemeenten. Op de Wijngaardberg staat het Heilig Hart van Wezemaal. Een tien meter grote Jezus die – met zijn armen gespreid – over Wezemaal waakt.

Via het Heilig Hartbeeld wandel of fiets je door het Wijngaardbergbos naar de stenen muur. Pal bovenaan de berg, naast de wijngaard staat een lange, stevige stenen muur. Deze muur uit ijzerzandsteen biedt de druivenranken beschutting tegen vossen, marters en de kille noordenwind.

Zwemmen tussen de mammoeten

Wanneer je in de buurt van Rotselaar-dorp komt, word je aangetrokken door de plas. Dat kan niet anders. Middenin Rotselaar ligt een fraai meer, dat vroeger een moeras was. Voor de ophoging van de bruggen van de E314 hadden de aannemers zand nodig. Dat zand werd uit het moeras gezogen en gebruikt om de bruggen mee te bouwen. Naast zand vonden archeologen er restanten van mammoeten en sabeltandtijgers. En dat gewoon in Rotselaar.

In de zomer kun je aan de plas over de koppen lopen, in de winter kun je voor je wekelijkse plons in Sportoase Ter Heide terecht.

Die van over ’t water

Via de soldatenbrug fiets of wandel je naar de weide van Werchter. In Rotselaar refereren we graag naar de bewoners van Werchter als die van over ’t water. De soldatenbrug, die Rotselaar met Werchter verbindt, is best een bijzondere brug. Luister zeker naar het geluid dat de brug maakt wanneer je erover fietst. Vroeger, voordat er van een brug sprake was, moesten de inwoners van Rotselaar zich via een ponton naar de overkant trekken. Gelukkig ligt die tijd achter ons en denderen we er nu gezwind over richting Werchter.

Voordat je het landschapspark van Rock Werchter bereikt, passeer je nog een opmerkelijk kunstwerk. Want niet alleen in Hechtel-Eksel fiets je door de bomen, het kan evengoed in Rotselaar. Wie had dat ooit gedacht?! Het zwevende bomenpad kronkelt 56 meter tussen de kruinen. Gemaakt uit roestvrij cortenstaal, refereert deze constructie naar de ijzerzandsteen die in Rotselaar ontgonnen werd.

Fietsen over de mainstage

De sightseeing van mijn hometown eindigt in het landschapspark van Werchter, de derde deelgemeente van Rotselaar. Elk jaar krijgen The North West Walls van Arne Quinze een nieuw lekje verf. En zo hebben we in Rotselaar onze eigen streetart. Naast streetart spotten, kun je in het landschapspark over de mainstage van Rock Werchter fietsen. Je fietst letterlijk over de plaats waar Stageco in mei en juni het hoofdpodium bouwt. Wanneer het festivalseizoen erop zit, verdwijnen de podiumelementen en wordt de weide een zalige plek om te fietsen, te wandelen of zelfs te vliegeren.

Tips voor Dagtrippers

  • Parking: gratis aan meer van Rotselaar
  • Toilet: in Sportoase Ter Heide
  • Eten: bij Boeres, onder de kerktoren van Wezemaal, eet je smakelijke peuzelribbekes of schandalig lekkere scampi’s.
  • Hoeveel kost deze Dagtrip? Alles op de route kun je gratis bezoeken. Wil je een plonsje wagen in het meer? Dan betaal je 5 euro.
uitstap Rock Werchter

Deze Dagtrip combineer je met:

Laat een reactie achter