Ergens onderweg, zalig podcasts luisteren

Ergens onderweg, zalig podcasts luisteren

Wie op dagtrip gaat, moet zich vaak verplaatsen. Een uurtje in de auto, een rit met de trein of een kleine fietstocht en hop je bent er.

Maar net zoals Trockener Kecks zingen, is de jacht soms mooier dan de vangst. De rit naar de bestemming is vaak een deel van de pret. Onderweg kun je babbelen, door het raam staren naar het voorbij zoevende landschap of naar een podcast luisteren. En laat dat laatste nu net een ongelofelijke aanrader zijn.

Podcasts zijn audioverhalen. Klank zonder beeld. Je moet luisteren en zelf de beelden bij het verhaal bedenken. Sommige podcasts zoals bijvoorbeeld Bob en Serial slorpen mij volledig op. Dan kan ik enkel luisteren en het verhaal in me opnemen. Andere podcasts zoals Ted Talk Radio Hour zijn informatief en beluister ik graag wanneer ik in de file sta of met de trein reis. Er bestaan een aantal straffe Nederlandstalige podcast die ik graag met jullie deel. Want cruisen en luisteren is een match made in heaven.

Bob – AudioCollectief Schik

Bob, Bob, Bob. Elisa, een dementerende vrouw van 84, spreekt plots alleen nog maar over Bob. Haar dochters begrijpen er niets van. Wie is Bob, waar komt hij plots vandaan en waarom is hun moeder zo vol van hem? De meisjes van AudioCollectief Schik, die bevriend zijn met één van de dochters van Elisa, gaan op onderzoek.

Bob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcastBob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcast

Bob is een podcast met een beklijvend verhaal. Een verhaal dat in je oorschelp blijft rondzweven. Dat je moeilijk van je afgeschud krijgt en waar je tegelijk geen genoeg van krijgt. Het is een persoonlijk verhaal, uitgespit en verteld door drie jonge stemmen.

Wie naar Bob luistert, gaat een engagement aan. Want zomaar stoppen met luisteren kan niet. Te verslavend. Wie naar Bob luistert, voelt zich persoonlijk betrokken bij het verhaal. Alsof je bij Elisa op de kamer, langs haar bed zit en luistert naar haar verhalen. Bob is meesterlijk gemaakt. Een aanrader zonder twijfel.

Luisteren en downloaden kan via de Apple Podcasts en de website van Bob.

De brand in het landhuis – NTR

Spanning, mysterie en gekke geheimen. Da’s in het kort waar ‘De brand in het landhuis’ over gaat. Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught. Wanneer het huis geblust is, vindt de brandweer Ewald net achter de voordeur. Dood. En alle kunst die in het huis hing, is weg. Bizar!

Bob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcastBob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcast

Journalist Simon Heijmans woonde 15 jaar geleden ook in Vught. 15 jaar na de brand trekt Simon op onderzoek. Waarom ging de brandweer niet op zoek naar Ewald, waar is de kunst heen en wat gaat er nu met het landhuis gebeuren?

Aan het begin van de reeks is het onvoorstelbaar om te geloven waar de reeks uiteindelijk op zal uitdraaien. Ik begon de podcast op de trein te luisteren. Toen ik thuis aankwam zat ik zo in het verhaal, dat ik het hele huis ben beginnen dweilen om toch verder te kunnen luisteren. Zo verslavend goed is deze podcast.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en NTR.

Laura H – AudioCollectief Schik

Jep, opnieuw een parel van AudioCollectief Schik. Laura H was eerst een boek, daarna een luisterverhaal. Volgens de makers lees je best eerst het boek om daarna naar de podcast te luisteren. Dat deed ik niet. En misschien was ik daarom iets minder enthousiast dan bij Bob.

Laura H is een teruggekeerde Syriëstrijdster. Ze vertrok in 2015 met haar man en twee kinderen vanuit Zoetemeer richting Syrië. Richting een beter leven. Dat beter leven lag niet in Syrië en dus bedacht Laura, samen met haar vader, een ongelofelijk ontsnappingsplan.

Laura H is goed gemaakt. Daar niet van. Maar soms bleef ik wat op mijn honger zitten. De podcast lijkt in het midden van het verhaal te stoppen. Daarom denk ik dat het beter is om eerst het boek te lezen, en daarna de podcast te beluisteren. Ik heb het in omgekeerde volgorde gedaan, maar dat lijkt me geen oorlogsmisdaad.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en de website van Laura H.

El Tarangu – Audiocollectief Schik & Sporza

In de zomer van 1996 sterft wielerheld El Tarangu. Jose Manuel Fuente, werd slechts 50 jaar en de hele wielerwereld rouwt. Zeven jaar later schrikt een andere wielerheld Lucien van Impe zich een hoedje wanneer hij tegenover de dode Jose Manuel Fuente aan tafel zit. Leeft hij nog, is dit een slechte mop? Wat is hier aan de hand? Deze ongelofelijke ontmoeting is het begin van een doldwaas avontuur dat de meisjes van AudioCollectief SCHIK samen met sportchroniqueur Filip Osselaer aangaan.

In de zes afleveringen van El Tarangu gaan ze op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. En ze botsen in hun eigen leven op een onverwacht verhaal.

El Tarangu heeft mij opgegeten. De zes afleveringen vliegen voorbij.

Lees meer

Laat een reactie achter