Drielandenpunt: het beste van drie landen op een plek

Tussen Aken en Maastricht ligt Vaals, een Nederlands dorp. Vaals had evengoed een Belgisch of een Duits dorp kunnen zijn, want het ligt pal op het drielandenpunt. Het punt waar België, Nederland en Duitsland één zijn.

Het drielandenpunt is een prachtige plek. Nu, is het er niet alleen prachtig, het drielandenpunt is het hoogste punt (322,4 meter) van Nederland. De ideale plek voor een dagtrip waarbij natuur centraal staat.

181 treden hoog

Op dat hoogste punt vind je een grenspaal, die het drielandenpunt aanduidt. Op zich niet zo spectaculair. De nieuwe Wilhelminatoren daarentegen is wel interessant. De toren werd in 2011 gebouwd en geeft je een wonderlijk zicht over het Nederlands-Duits-Belgische landschap. Je klimt 181 treden naar boven (of neemt de lift) om op de glazen skywalk de omgeving te bekijken.

uitstap drielandenpunt vaals
uitstap drielandenpunt vaals

Zalige zonsondergang

Ik bezocht de toren twee keer, tijdens de zonsondergang en doorheen de dag. En tussen ons gezegd en gezwegen, tijdens zonsondergang is het er heerlijk rustig en kleurt de lucht spectaculair roze en oranje. Beklim de toren dus tijdens zonsondergang voor een extra magisch effect.

uitstap drielandenpunt vaals

Een bezoek aan de nieuwe Wilhelminatoren kost 3€, parkeren kan naast de toren en wanneer je van al dat klimmen dorst hebt gekregen, kun je beneden in de brasserie terecht voor een verfrissend drankje.

In de buurt van het drielandenpunt vind je wandelpaden, fietspaden en mountainbikepaden. Eerder zin om nog een kleine citytrip aan je dag te koppelen? Maastricht ligt op 25 kilometer van het drielandenpunt, Aken op 6 kilometer.

Te voet naar Aken

Wij wandelden van Vaals naar Aken en bezochten de stad terwijl we puffend het zweet van ons gezicht veegden. Dagtrippen tijdens een hittegolf is een intensieve activiteit 🙂

uitstap drielandenpunt vaals
dom van aken

Aken is geen grote stad. Maar het stadje heeft wel vanalles te bieden. De Dom, om maar iets te zeggen. De Dom van Aken is werelderfgoed en dat kan ik maar wat goed begrijpen. Het achthoekige gewelf is adembenemend. In 1978 kreeg de Dom het label van UNESCO Werelderfgoed. Als dat geen extra reden is om deze kerk te bezoeken, dan weet ik het ook niet meer.

Aken heeft mooie parken, gezellige straatjes waar het water bovengronds doorstroomt en gezellige marktjes. Wanneer je in de winter Aken bezoekt, krijg je de grootste Kerstmarkt van Duitsland te zien. Wie fan is van gluhwein en bratwurst, houdt daar best even halt.

Dim sum smullen

Ik ben eerder fan van nieuwe adresjes ontdekken. En zo kwamen we terecht in Wei Wei, een dim sum restaurant. Dim sums zijn kleine gestoomde Aziatische hapjes. In het moderne interieur van Wei Wei aten wij alle dim sums die op de kaart stonden. Hoewel de hapjes klein lijken, vullen ze bijzonder goed.

uitstap drielandenpunt vaals
uitstap drielandenpunt vaals
uitstap drielandenpunt vaals

Niet slecht vertoeven, daar rond het drielandenpunt. De vergezichten zijn prachtig, het eten is er om duimen en vingers van af te likken en in dit geval was de compagnie van de leukste soort die ik ken.

Laat een reactie achter