Leuven, veel meer dan een studentenstad

Leuven is de studentenstad bij uitstek. Wanneer de kotstudenten terug naar casa mama gaan krijgt de stad een andere vibe. Leuven is niet groot en toch valt er veel te beleven. In 2018 kreeg Leuven de titel van European Green Leaf. Een gezellige, groene stad dus. Ideaal voor een daguitstap.

De allerleukste plekjes

Hal 5

Hal 5 was vroeger een leegstaande spoorweghal. Die hal werd omgetoverd tot de leukste ontmoetingsplek van Leuven. Onder het dak van Hal 5 zitten verschillende leuke initiatieven. Je kunt er smullen van pizza van Antico Pizza, een Indische schotel van Nirvana Kitchen, een salade in a Jar en van een lekkere kardemom bun van biobakkerij Korst. Voor een stevige portie beweging ben je bij Hal 5 aan het juiste adres. Je sport er in de hippe sportzaal en je kinderen kunnen helemaal wild gaan op het grote grasveld buiten de hal. Hal 5 organiseert doorheen het jaar leuke evenementen. Wat je er kunt beleven wanneer je er langskomt, lees je op de website van hal 5.

(Diestsesteenweg 104, 3010 Leuven)

Sluispark

Het Sluispark is een nieuwkomer in Leuven. Het park werd geopend in 2017 en ligt in één van de hipste buurten van Leuven: de Vaartkom. In het Sluispark ligt het water aan je voeten. En dat mag je letterlijk nemen want de Dijle ligt er open. Via trappen kun je gemakkelijk tot aan het water en in het Sluispark ligt ook een waterspeeltuin. De perfecte plek om af te koelen of om eendjes te kijken.

Naast het Sluispark ligt de foodhal De Smidse, de voormalige smederij van Stella. Het is de geknipte plek om je hongerige maag alle aandacht te geven. In het prachtig ontworpen gebouw eet je heerlijk verse pasta, koop je een aperobag om in het Sluispark te verorberen of vind je speciale soorten brood die je in de broodautomaat bij jou om de hoek niet meteen zult vinden.

(Vaartstraat 165, 3000 Leuven)

Leuven InsideOut

Met deze speciale rondleidingen leer je Leuven op een andere manier kennen. De LeuvenInspireert-wandeling  en de LeuvenLive-wandeling zijn echte aanraders. Bij de inspirerende wandeling kom je al wandelend alles te weten over de kunstenaars die in Leuven werken en je steekt tijdens de wandeling ook zelf een kunstwerk in elkaar, bij de LeuvenLive wandeling ga je samen met je groep als reporter aan de slag. Zo leer je tijdens je wandeling veel bij over de stad en heb je een reportage om aan je thuisfront te tonen. Leerrijk en creatief, zo hebben wij onze wandelingen het liefst. Dat mijn buurvrouw één van de gidsen is, maakt het natuurlijk alleen nog maar beter. 100% een goeie keuze!

Honger?

De Maekerij

De Maekerij is het eerste talentencafé van Vlaanderen. Je eet er vegetarisch en biologisch, de hele dag door. Sinds deze zomer kun je er ook heerlijk ontbijten. Moest ik een geld-kakkend ezeltje hebben, ik zou het wel weten.

(Mechelsestraat 56, 3000 Leuven)

Bar Stan

Bar Stan is de gezelligste plek van Leuven. Het café ligt bij mij om de hoek. Da’s goed voor mijn sociaal contact, minder goed voor mijn cafeïnegebruik. Het menu wisselt er vaak, dus je proeft er telkens iets anders. Denk aan groenten, lokale lekkernijen en speciale toetsen. Op zondag serveren ze ook brunch, reserveren is aan te raden.

(Constantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven)

De Werf

Bij De Werf is het leuk tafelen op hun gigantische terras. Je krijgt er boterhammen in een brooddoos, koffie en thee uit grappige thermoskannen en chocomelk die je zelf mag maken. Het eten is er zalig en op het terras kun je uren blijven hangen. Ideaal voor gezinnen met kinderen die niet kunnen stilzitten of voor volwassenen die in een nostalgische bui zijn.

(Hogeschoolplein 5, 3000 Leuven)

Optimist

Optimist is de nieuwe parel op de vismarkt. Een café waar je aan foodsharing kunt doen. Dat betekent dat je met z’n allen van verschillende dingen kunt proeven, hoe goed is dat?! Lekkere hapjes en zachte prijzen, ideaal om te aperitieven na een zalige dagtrip in Leuven.

(Vismarkt 7, 3000 Leuven)

Shoppen shoppen shoppen

Naast alle grote gekende winkels en winkelstraten zoals de Bondgenotenlaan en de Diestsestraat, winkel je in Leuven ook in wat kleinere, originele boetieks. De Parijsstraat, de Mechelsestraat en de Brusselsestraat zijn the place to be voor originele outfits en leuke cadeau inspiratie.

Mijn favoriete adresjes:

 • Op de hoek van de Mechelsestraat ligt Mixte, een gezellige kledingwinkel met een kleurrijk aanbod aan prachtige kleren.

  (Mechelsestraat 39, 3000 Leuven)
 • Plek is jouw plek voor knappe interieur- en decoratiespullen. Ze schenken er ook lekkere drankjes en je kunt er met DIY-projecten aan de slag. Omdat de Mechelsestraat open ligt, verhuisde Plek naar de Vismarkt met een pop-up-shop. Minstens even mooi en verleidelijk om nieuwe spulletjes in te slaan.

  (Vismarkt 10, 3000 Leuven)
 • De meest beklijvende, interessante en vrolijke boeken, voorzien van een extra leestip vind je bij Boekarest. De hoofdstad der letteren zeggen ze zelf, de hemel op aarde voor boekenwurmen zeg ik. Je vindt er alles wat je zoekt. Op mijn vraag wat het beste boek van 2019 was, konden ze niet met één boek antwoorden. Gelukkig maar, want er zijn te veel goede boeken geschreven dit jaar. Wie één van die prachtige boeken wilt lezen, trekt best een uurtje uit om flaptekst na flaptekst te lezen.

  (Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven)
 • Hip, prachtig en verantwoord, da’s waar Harvest Club voor staat. De mooiste kleding, juwelen, schoenen en andere hebbedingen met een ecologisch verantwoord kantje. Guilt free shoppen, dat komt dik in orde bij Harvest Club.

  (Mathieu de Layensplein 7, 3000 Leuven)
 • Sinds kort zijn er twee winkels van Wear in Leuven. En da’s goed nieuws, nu kun je twee keer zoveel kleren kopen. Wear heeft een verfrissend aanbod voor mannen en vrouwen. Ik kom er niet vaak want als ik er kom, wil ik iets kopen. Zo’n mooie winkel is het.

  (Diestsestraat 131, 3000 Leuven) & (Van Benedenstraat 5, 3000 Leuven)

Hoe geraak je in Leuven?

Leuven ligt in het midden van Vlaanderen en is vlot bereikbaar met de trein. Kom je liever met de auto, parkeer je dan in op een randparking, da’s de goedkoopste en makkelijkste oplossing voor je dagtrip. Vanuit die randparking wandel je vlot richting het centrum van de stad. Sommige randparkings bieden zelfs een gratis bus-service aan.

Omdat Leuven zo’n gezellige stad is, kun je de hele stad gemakkelijk te voet ontdekken. De meeste straten in het centrum zijn autovrij, zo kuier je gerust door de stad zonder voorbij racende auto’s. Verken je een stad toch liever op twee wielen, dan moet je bij Velo, Fietspunt of Leuven Leisure zijn.

 • Velo / Fietspunt  – Prof. Van Overstratenplein 1/001, 3000 Leuven
 • Leuven Leisure – Tiensestraat 5, 3000 Leuven

Laat een reactie achter